zaterdag 20 augustus 2011

Zonnepaneeltje

Het pompje stopte gisterenavond rond 18.30 uur met zijn harde werk. Dacht dat het stuk was, maar nu bleek dat bij een onbewolkte hemel het zonnepaneel toch niet voldoende licht binnen kan trekken om de pomp te doen draaien. Als de zon achter het paneel schijnt, dan is het vrij rap over met het pompen.

Dat is jammer, want de dagen worden korter, dus zal het met de dag minder efficiënt gaan draaien. Maar goed, het is maar een experiment en het pakketje kost weinig. Het is klein spul, dus erg veel kan je er ook niet van verwachten. Ik kan er een groter paneeltje voor in de plaats zetten, of nog zo'n setje bestellen en het zonnepaneel de andere kant op richten. Dat zie ik van het voorjaar wel weer. In ieder geval kunnen we stellen dat het zeer succesvol is, want de Little Elf staat nog steeds flink te groeien, heeft prachtig donkergroen blad (dat komt niet over op de foto) en de 1e pods zijn al zichtbaar:



Onvoorstelbaar op zo'n korte termijn en dat midden in het jaar. De overige planten krijgen hier en daar al geel blad en de pods (pepers) beginnen te kleuren. De combinatie brandnetel gier en koemest korrels blijkt geweldig te werken. Volgens mij hebben we er volgend jaar amper omkijken naar. We vinden het steeds leuker om mee te experimenteren. Zo staan er diverse planten in op klei korrels, waarbij we, door de planten vanaf een schotel water en voeding te geven, het voor elkaar kregen om de planten water wortels aan te laten maken. Ik kom er nog op terug hoe dat precies in zijn werk gaat.

De kas kwam helaas veel te laat in het jaar binnen en we waren ook ruim te laat met opkweken. Nu alles voor elkaar is, denken we dat we volgend jaar de wereld aan pepers kunnen kweken. Je blijft helaas afhankelijk van het weer, maar nu er binnen, in de tuin èn in de kas peper planten staan, kunnen we er van op aan dat we het hele jaar kunnen oogsten. Het is al zo erg geworden, dat we er graag nog een kas bij willen hebben, maar eigenlijk hebben we daar niet voldoende ruimte voor. Ik vrees dat ie er toch gaat komen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten