zondag 7 augustus 2011

Bestrijden van luizen en slakken

Daar heb ik het al over gehad, maar nu zal ik zeggen wat we er hier allemaal aan gedaan hebben om de kleine ettertjes uit te roeien.

  • Koper windingen om de potten gedaan, dat zou mieren tegenhouden, die weer dol zijn op de honingdauw van de luizen en ze zelfs op planten uitzetten om ze zodoende te kunnen melken. Slakken schijnen ook niet tegen koper te kunnen en die hebben we daarna inderdaad niet meer aangetroffen in de planten. Het was zó erg, dat zelfs hele stammetjes van de peper planten weggevreten werden.

    Koper windingen om de potten tegen slakken



    De kas staat op een houten vloer en op de helft van de vloer liggen de planken niet helemaal tegen elkaar aan, want dat was voormalig veranda. Daar kwamen de slakken doorheen, dus besloten we om dat dicht te maken met anti worteldoek.
  • Gedroogde bananenschillen op de aarde leggen, of stukjes door de aarde mengen, dat zou weer goed zijn om luizen te doen verdwijnen.
  • De planten bespuiten met brandnetel gier. Daar worden de bladeren groener en harder van, ook dat zou het voor de luizen minder aantrekkelijk maken om het sap uit de plant te zuigen.
  • Knoflooktenen in de aarde zetten. Dat geeft een sterke geur af waar luizen niet van houden.
  • Schillen van eieren koken. Die maak je fijn en leg je op de aarde. Vinden slakken niet fijn om doorheen te moeten kruipen.
  • En tot slot, verreweg de allerbeste remedie tegen luizen: Lieveheersbeestjes. Vang ze in de tuin en zet ze op de planten, het liefst zo'n beetje boven op de luizen. Ze zijn ook te koop, net als de larven, die ook vraatzuchtig zijn, maar daar moet je behoorlijk voor betalen.

Al met al een behoorlijke klus om de schade aan de planten te beperken. Punt is dat we pas maatregelen zijn gaan treffen nadat de luizen al op de planten zaten. Hadden we dit nu meteen gedaan, dan was er misschien niets aan de hand geweest. Afwachten tot volgend jaar dus.

Overigens zitten er nog enkele luizen op sommige planten, maar het is aardig onder controle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten