vrijdag 5 augustus 2011

Luizen

Niet fijn, helaas zijn ze er maar al te vaak: Luizen op de planten. Als je niets onderneemt kan het zijn dat binnen de kortste keren een plaag ontstaat en dan is het afwachten of de plant het nog gaat redden.

Wat kan je er tegen doen:
  • Niet teveel water geven, daar komen ze op af.
  • Wees zuinig met voeding geven, zeer zeker niet overbemesten, want ook daar zijn ze als de kippen bij.
  • Zorg dat de planten niet op de tocht staan
  • Zet lieveheersbeestjes uit op de planten, die eten de luizen op
  • Gewoon zeepsop. Maak een sopje en spuit, of giet het over de planten.
    Geen heet sop natuurlijk... Gewoon een koud soppie maken en een paar uur neerzetten in de ruimte waar de plant staat, dan schiet de plant niet in de stress van te grote temperatuurverschillen. Planten met luizen zijn al verzwakt, omdat de luizen gaatjes maken in de bladeren en het levenssap uit de planten zuigen.
  • Een beetje groene zeep plus een scheutje spiritus op ruim water en goed mengen.
    Spuit dit over de te behandelen planten en vergeet vooral de onderkanten van de bladeren niet!
  • Neem een plastic zak waar de plant in past en blaas het vol met niet geinhaleerde
    sigarettenrook. Zet de plant daar in en sluit de zak af. Na maximaal een paar uur zouden de luizen gestopt moeten zijn met roken... Indien niet, dan dezelfde procedure nog eens herhalen.
  • Brandnetel gier. Neem een emmer, vul die tot de helft met brandnetels en vul het aan met water tot de emmer bijna vol is. Een aantal keren per dag goed roeren. Na een paar dagen gaat het goedje enorm stinken. Dat is het teken dat de gier gebruikt kan worden. Zeef de vloeistof, neem 1 deel gier en verdun dat met 10 delen water. Doe dat in een plantenspuit en besproei de plant(en) goed.

Brandnetel gier



Het besproeien van de planten niet in de zon doen, maar 's avonds, 's morgens vroeg, of in de schaduw, anders bestaat er kans dat de bladeren verbranden.

Mijn ervaring is dat lieveheersbeestjes die klus het beste klaren.

Zie hier het aangetaste plantje:


Arm peperplantje aangevallen door luizen en mieren. Waar zijn jullie nu ik jullie nodig heb, lieveheersbeestjes???




Door het vele sap dat de luizen uit de plant trekken, verzwakt het dermate dat de bladeren beginnen af te vallen. Doe je er niets aan, dan zal het plantje sowieso veel minder opbrengst leveren en er is ook kans dat hij het loodje legt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten