vrijdag 5 augustus 2011

Automatische raamopener

ACD automaBASIC raam opener voor hobby kassen, tè handig die dingen. Had ik veel eerder moeten kopen. Het mag dan hobby zijn, maar als het erg warm weer is, dan moet je 's morgens altijd vroeg opstaan, om de ramen te openen, anders staat de boel te verpieteren. Je kan alles natuurlijk ook open laten staan, maar ik heb zoiets van 'hoe warmer, hoe beter'.




De werking van de opener gaat via een cilinder die olie bevat. Als de temperatuur op begint te lopen zet de olie uit en gaat het raam een stukje open. Hoe warmer, hoe verder het raam open gaat. Je kan de temperatuur regelen tussen de 15 en 25 graden Celsius door middel van het verstellen van de schroefdraad aan de cilinder. Ik heb dat schroefdraad zo'n beetje op de uiterste stand gezet en na het monteren bleek 's avonds dat het raam perfect sloot en de volgende dag weer keurig open ging toen het zonnetje er op begon te schijnen.

Het past op nagenoeg iedere kas. Op die manier heb je altijd goede ventilatie, je hoeft niet meer naar de ramen op, of om te kijken. Het frame bestaat uit gecoat staal en de maximale belasting is 7 kg. Ze raden aan om de cilinder aan het einde van de herfst te verwijderen, omdat anders lekkage op zou kunnen treden. Na de vorstperiode kan het er weer ingezet worden.




En dan het onderhoud nog:

Alle bewegende onderdelen na de montage ieder voorjaar en een aantal keren in de zomer met dunne olie insmeren. Schroefdraad van de cilinder met vaseline, of vet insmeren.

De opener kost € 39.95 bij Welkoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten