maandag 15 augustus 2011

Jamaican Bell Zaailingen

De Jamaican Bell zaailingen waren vandaag groot genoeg om ze te laten verkassen naar een grotere behuizing. Een tip: Nooit in hele kleine potjes 2 zaadjes op laten komen, want als ze na de zaadlobben hun blaadjes aan gaan maken, dan zitten binnen een paar dagen de wortels van beide zaailingen in de knoop.

Met het zweet op mijn voorhoofd kreeg ik ze uiteindelijk van elkaar gescheiden, zonder schade te berokkenen. Ze lijken het prima naar hun zin te hebben in hun nieuwe woning, want zelfs het verse blad bleef keurig rechtop staan. En dat op een vrij hete vensterbank waar de zon recht op blijft schijnen gedurende de middag.

Alle verhalen over peperplanten die niet zoveel kunnen hebben, zijn met een behoorlijk korreltje zout te nemen, want in die 1,5 jaar dat ik er mee aan het kweken ben, heeft zich nooit een probleem voorgedaan. Mja, luizen, maar dat is een ander verhaal.

Als je het moest geloven dan kunnen peperplantjes er absoluut niet tegen als het tocht, als je ze verkast, als ze uit hun 'vertrouwde' omgeving worden weggehaald en ga zo maar door. ONZIN! Sterker nog, je kan er nog net niet mee gooien, maar voor de rest zijn het oersterke planten, die net als jij en ik simpelweg willen overleven. Het is wél zo dat planten die in huis staan snel last krijgen van luis als ze op de tocht staan.

Zet de plant gerust op een andere plek, of van binnen naar buiten, in een lekker regenbuitje. Ze zullen het alleen maar waarderen. Waar je wel even om moet denken: De temperatuursverschillen moeten niet te veel uiteen lopen. Als je ineens onder een koude straal water gaat staan, dan schrik je jezelf rot en een plant idem dito. Dat gaat ten koste van de groei- en/of bloei. Als het bijvoorbeeld 21 graden is in huis en buiten 17, of 18, dan is het geen enkel probleem om je peperplant lekker in het zonnetje te zetten, of in een bui schoon te spoelen. Haal het plantje na de bui weer binnen, of na een paar uur zon.

Damn, batterijen weer eens leeg....

Dan deze nog een keer:

Jamaican Bell

Bekijk (of ga het zelf gebruiken) het dagboek eens.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten