woensdag 24 augustus 2011

Winter voorraad

Natuurlijk willen we ook midden in de winter het liefst volop aan pepers kunnen oogsten. Zoals jullie al konden lezen, zijn er inmiddels een behoorlijk aantal aan verschillende soorten peper zaailingen overgezet naar grotere potjes.

Er zijn vandaag nog wat soorten bij gekomen, maar om nu van iedere zaailing een foto te gaan maken schiet niet op, want ze zien er allemaal hetzelfde uit. In een later stadium is het veel leuker om te volgen. Dan weten we wat meer over de led groei lamp. Doet het zijn werk, of zal het tegenvallen?

15 Watt led groei lamp

Volgens mij heeft het weinig, of geen zin om de lampen te gebruiken tijdens het laten ontkiemen van de zaadjes. Het komt niet sneller op dan normaal. Het groeit naar het licht toe en warmte helpt daarbij wel, maar dat zogenaamde 'groei & bloei' lampje gaat daar niets aan veranderen. Ja, als het 't stadium van zaailing voorbij is natuurlijk wel. Gewoon daglicht blijft het allerbeste en daarbij hoef je echt geen zonovergoten dagen te hebben om het plantje leuk uit te laten groeien. Een lekkere lichte plek is voldoende voor de plant.

Het is wel zo dat naarmate de peper plant meer zonuren krijgt, de pepers heter zullen worden. Dat is allemaal te imiteren door bijvoorbeeld TL-buizen te gebruiken, of professionele lampen, maar wij proberen echt met zo weinig mogelijk aan middelen en budget, fraaie planten op te kweken.

Als de planten, die je in huis NU (augustus) op zou gaan kweken, de winter heelhuids doorkomen, dan is het een kwestie van over potten in het voorjaar, terugsnoeien en voeding geven. Die voorsprong heb je dan alvast, want normaal gesproken begin je op z'n vroegst in januari / februari. Vergis je niet, want die voorsprong is enorm. Het is immers al een plant geworden waar je, als het goed is, afgelopen winter al van geoogst hebt.

We hebben een Jamaican Bell staan, die volgend jaar zijn 4e jaar in gaat. Volgens de 'regels' zou die plant het drie jaar uit kunnen houden en daarna is het over. We zullen het zien. Ik ben van mening dat peper planten net zo oud kunnen worden als wij, MITS je ze de juiste omstandigheden als ruimte, licht en voeding kan bieden.


Was het maar voorjaar.......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten