vrijdag 19 augustus 2011

Brandnetel gier, zonnepaneeltje & pomp.

Een experimentje met een Little Elf peper plant.



We hebben een roestvrij stalen binnenbak van een frituurpan genomen. Die grondig schoongemaakt en daar door middel van aan stroken geknipte handdoek en een lege plastic pot op de bodem gezet en daar weer een passende plastic pot op gezet. De stroken liggen op de bodem van de metalen bak en zijn deels naar binnen getrokken door de pot die op de bodem staat. De gaatjes waren iets te klein om de handdoek door te trekken, dus hebben we die groter geknipt.

Dan giet je er brandnetel gier in, tot aan de verdikking van de pot die in de metalen bak staat. Gooi daar nog een handje koemest korrels bij en geef de handdoek repen 24 uur de tijd om flink vol te zuigen, zodat ze goed nat zijn. Zet de peper plant die je gaat gebruiken 10 minuten in een laag water, zodat alle aarde helemaal doorweekt is. Daarna kan je die pot met plant op de pot in de metalen bak plaatsen. Het plantje groeide vanaf het begin als een gek, want het neemt nu zelf alle benodigde vloeistof op. We hielden de voeding in beweging door met een pollepel een paar keer per dag flink te roeren. Dat deden we, omdat we bang waren dat het misschien ging rotten omdat het stil blijft staan.

Dat roeren had ik na een weekje wel gezien en bedacht dat het anders en makkelijker moet kunnen. Dat resulteerde in een setje voor vijvers.




Bestaande uit een meter of 3 snoer, een zonnepaneeltje en een borstelloos pompje, wat in staat is om maximaal 160 liter per uur te pompen, mits de zon flink schijnt. Bij zwaar bewolkt weer werkt het ook wel, maar mondjesmaat en meer in 'stoten' dan een onafgebroken straal.



Op deze manier hoef je bijna niets meer aan de plant te doen, alleen hopen op redelijke temperaturen, veel licht en af en toe wat voeding bij gieten. En je kan meerdere potten aan elkaar verbinden, iets dat we van het voorjaar gaan proberen.

Verder werkt het allemaal prima, maar.........

Vanmorgen kwam ik in de kas en er HING me toch een rotte eieren lucht, heel bar! Kijk de voeding eens keurig kabbelen. Dat heeft het pompje aardig onder controle.




Mijn vriendin er maar eens bij betrokken en die zegt dat het gewoon de gier is wat je ruikt. Waarom rook ik dat dan niet eerder, hmmmm? We wachten het maar af. Zou het inderdaad de gier zijn, of begint de handel toch te rotten? We zullen het zien. Als de plant er goed bij blijft staan, dan neem ik de lucht uiteraard voor lief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten