zondag 28 augustus 2011

Te koud

De peper planten in de buitenlucht hebben dermate op hun mieter gehad dat ze geen groei meer laten zien van de pepers. Nu is het ook te koud 's nachts. Er komt beter weer aan, maar dat gaat nog een week duren.

In de kas gaat alles prima. De pods beginnen hier en daar te rijpen en in sommige Spaanse pepers zit nog aardig groei. Er hangen flink dikke en lange exemplaren tussen. We hebben enorm veel opgestoken van het afgelopen jaar. Al die middeltjes die ze verkopen ter bestrijding van plagen, of voor groei en bloei, zijn makkelijk te evenaren door natuurlijke middelen te gebruiken. Met brandnetel gier, uien aftreksel, koemest korrels en lieveheersbeestjes kom je een heel eind.

Nu ga ik me verdiepen in het stekken van de peper planten, want daarmee heb je vrij vlot een sterke en groeiende plant te pakken. Een aantal van de zaailingen staan al weken zo goed als stil en ik heb geen idee hoe dat komt. Er is warmte en licht genoeg, maar het lijkt eeuwen te duren voordat niet alleen de zaadlobben zichtbaar zijn, maar nog een paar blaadjes. Want dàn kan je het pas overzetten naar grotere potten. De zaailingen krijgen regenwater dat op kamertemperatuur is. Het ene zaadje komt natuurlijk sneller op dan het andere, maar nu zo'n beetje alles boven de grond staat, zit er nog steeds amper groei in.

Geduld is een schone zaak, maar het begint nu toch ietwat op te raken. Kon je ze maar dwingen hè...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten