vrijdag 19 augustus 2011

Peper planten in de buitenlucht

Het mooiste is natuurlijk een fraai voorjaar, lekkere zomer, met veel zonuren en lange nazomer, maar helaas hebben we dat niet in de hand.

Het blijft een gok om planten in de tuin, of op balkon op te laten groeien. Maar erg leuk om te doen! Het moet wel heel gek lopen als je aan het einde van het seizoen geen pepertje te oogsten hebt.

Groot nadeel van het in potten kweken is het feit dat bij veel regen, de voeding veel te snel uit de pot verdwijnt. Dat is wel aan te vullen, maar je zit ook nog een keer met kans op luis, omdat de aarde in de potten veel te nat is.

Dat hopen we als volgt op te lossen. Neem een grote bak, die waterdicht is. Van wat voor materiaal het is gemaakt doet niet ter zake. zet daar een paar omgekeerde plastic bloempotten in. Geen dichte, maar potten met gaatjes.

Daar leg je een handdoek op en vul alles aan met voeding. Giet de voeding rechtstreeks op de handdoek, zodat die al helemaal doorweekt is. Blijf het vullen tot de onderkant van de handdoek is bereikt.

Zet je planten daar weer op, dek alles af met op maat geknipte vuilniszakken en leg er een paar stenen op. Zo krijgt alg geen kans en er kan zo goed als geen regenwater meer bij. Af en toe kijken of er voeding bij moet zou voldoende moeten zijn.





De planten die wij hier gebruikten waren al zo goed als afgeschreven, vol met mieren en luis. De blaadjes begonnen geel te worden en te krullen door luizen, teveel regenwater en gebrek aan voeding. We krijgen nu een week met hele aardige temperaturen, dus als het goed is zijn ze volgende week keurig opgeknapt. Dat blijft afwachten, want ze waren al zwak en hebben nu weer behoorlijk op hun mieter gekregen. Maar in tegenstelling tot wat velen beweren, kunnen peper planten best tegen een stootje. Ik hoop dat ze het weer redden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten