zondag 30 augustus 2015

Pepers vermalen

Soms heb je een jaar zoveel aan oogst, dat je er niet tegen kan eten. Je kan het in de vriezer leggen, maar vers is natuurlijk veel lekkerder, omdat het dan zo heerlijk knapperig is. Dus laat ik dat voortaan achterwege en leg de pepers die over zijn op de verwarming te drogen en/of op kranten op zolder. Bij dat laatste af en toe de pepers even door elkaar schudden en wachten tot ze zo droog zijn dat ze knakken als je ze breekt. Buigt het nog door, dan zijn ze niet droog genoeg.

Als ze uiteindelijk gortdroog zijn, dan gebruik ik een oude Tefal koffiemolen om ze te vermalen.Eerst breek ik de pepers in stukjes, dan past het makkelijker in de molen, anders is het zo'n geprop en erg veel tegelijk gaat niet lukken in zo'n kleine molen. Dan zet je vervolgens de molen aan en bij dit oude type kan je er maar beter voor zorgen dat je de deksel van de koffiemolen stevig vast blijft houden, want er zat destijds nog heen beveiliging op die molens. Als je van een maalsel van diverse soorten hete pepers zo'n vleug in je neus krijgt, dan heb je het er na 3 jaar nog over. Kolere, wat heet zeg!

Dit type molen blijf ik tijdens het malen dus stevig vasthouden bij de deksel. Je moet er sowieso op drukken wil het al draaien, maar het punt is dat het heel even door blijft draaien als je je hand van de deksel wegtrekt. Daar zit je niet op te wachten natuurlijk. Je halve huis inclusief jezelf onder het hete maalsel, pfff.

Wat overigens ook erg lekker is: de pepers een kwartiertje in een rookoven leggen en ze daarna verder drogen. Lekker en de kleur is dan bruin, goud-geel. De 'gewone' gemalen pepers ziet er uit als gekochte cayennepeper.
Dat is overal in te gebruiken, zelfs een beetje door warme chocolademelk is een aanrader. Denk er goed om: tijdens het vermalen van vermengde pepersoorten krijg je een zeer heet eindresultaat. Wrijf dus niet op je gemak even in je ogen na afloop, hoewel je het meteen nooit meer zal doen als je wél wrijft.

Een aanrader om je overige pepers op deze manier te verwerken als je teveel hebt. Het is járen houdbaar, als je er maar voor zorgt dat de pepers echt gortdroog zijn als je ze verwerkt.

Tip, doe latex handschoenen aan tijdens het breken en malen van de pepers en masseer er na afloop je schoonmoeder mee!Geen opmerkingen:

Een reactie posten