zaterdag 23 augustus 2014

Pepers kleuren amper

Het was een warm voorjaar en de groei zat er goed in. De planten groeiden als gekken en het was dan ook te verwachten dat er een berg pepertjes aan de planten zouden komen, maar niets is minder waar. Er zitten genoeg pepers aan de planten, maar erg veel is het ook weer niet. Het is zeker veel minder dan in voorgaande jaren, waarbij er ook wel eens een koud voorjaar tussen zat. Dat zegt dus niets.

De focus zat meer in de groei van de planten i.p.v. in de pepers. Dat was bij de tomaten ook zo, je bleef aan het toppen. De paprikaplanten doen het daarentegen weer bijzonder goed, dus wat je er aan zou moeten veranderen weet ik ook niet.

Alle planten stonden dit jaar op bladaarde gemengd met koeimestkorrels. Goed voor de plantengroei dus en zeker in combinatie met de hete zomer die erop volgde. En toch duurde het erg lang voordat het 1e pepertje begon te kleuren. Normaal staat er zo'n 100 dagen voor vanaf het planten, maar nu staat het er zeker zo'n drie weken langer.

Nu de koudegolf er ook nog eens bij kwam kijken, zie je de boel stagneren. Toch was er 1 plant die het zoals gewoonlijk weer eens goed deed en dat is de minipeper. Geen idee welke soort het om gaat, maar er zitten iedere keer weer enorm veel pepertjes aan die qua hitte goed te vergelijken zijn met Spaanse pepers. Ze zijn ook vlot te drogen. Volgend jaar zet ik dus een aantal van de minipepers in de kas en geen Spaanse pepers meer.

Als je kan oogsten, dan is de mooiste manier om het te drogen om het in de restwarmte te leggen van je oven, als je die hebt gebruikt met koken. Ovenschotel eruit als ie klaar is en de pepers erin. Het zal niet in 1x drogen, maar dat geeft niet. Als je ze maar in een droge omgeving neerlegt en niet op een bult, maar los van elkaar. Herhaal het ovenverhaal net zolang tot de pepers breken als je er in knijpt en dan kan je ze vermalen tot poeder met een elektrische koffiemolen. Dat gaat perfect en de opbrengst zal je verbazen!

Zelf maal ik de pitjes ook mee, omdat het mij niet pittig genoeg is. Van 1 zo'n minipeperplant hou je uiteindelijk toch een potje 'cayenne'-peper over.

Héérlijk! En een mooie kleur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten