Nu begin ik het een beetje te begrijpen waarom de peper planten maar luis blijven houden. Bij de pepers stonden ook tomaten. Wat ik ook deed, de luizen bleven maar terugkomen. Na nader onderzoek bleken er ook luizen in de tomatenplanten te zitten. Maar vreemd genoeg nooit 'volwassen' exemplaren. Alleen hele kleine.
Alle tomatenplanten zijn nu buiten de kas gezet en nadat alles nog eens met een mix van 20% groene zeep, 20% spiritus en een liter lauwwarm water is bespoten, lijkt het nu onder controle te komen. Ze zijn echter nog niet helemaal weg.
Na een paar dagen zie je de luizen bruin worden en dat is een teken dat de mix zijn werk heeft gedaan. Wacht een paar dagen en besproei de planten nog eens met zo'n zelfde mix. Zorg er voor dat je de onderkanten van de bladeren ook goed inspuit. De kleine ettertjes zitten het liefst daar waar het meeste te halen valt en dat is bij de jonge blaadjes van de plant. De nieuwe scheuten. Ze zijn daar- met name door hun groene kleur, vaak nagenoeg onzichtbaar. Maar ondertussen zuigen ze op hun dooie akkertje alle planten aan flarden. Totaal geen geweten joh, die luizen.
En nogmaals: alle knoflook verhalen, brandnetel gier, sterk geurende gewassen ter preventie, het helpt allemaal geen zier. De enige remedie is wat mij betreft om de zoveel tijd spuiten met de groene zeep spiritus-mix en als je luizen ziet, met de hand doodknijpen. Doe dit gerust heel langzaam, heb er geen medelijden mee. Zet ze tussen de bankschroef, smeer ze in met secondelijm, wrijf er 1 stuk en laat het met een grijns op je gezicht aan de overige luizen zien! Hang er 1 een bordje om zijn nek met 'Ik zuig planten leeg en zit er totaal niet mee' en drop hem midden op de A28. Dát zal ze leren!
Gewoon ophouden met spuiten en wat lieveheersbeest larven bestellen.. Bijv. op www.roodmetzwartestippen.nl.. Vooral omdat je met een kas werkt is dit ideaal, je hebt er geen onderhoud aan.. en je hebt geen residu op je pepers. Sluipwespen werken ook erg effectief, maar zijn een stuk duurder.. Ook zijn de lieveheersbeestjes wat meer "plaats gebonden".
BeantwoordenVerwijderenVoor de kosten hoef je het niet te laten.. De beestjes planten zichzelf voort en blijven op locatie zolang er bladluis is. Meer bladluis = meer lieveheersbeestjes. Daarom gewoon die tomaten terug in de kas en lieveheersbeestjes er bij..
Voor die paar euro's is dat een stuk aantrekkelijker dan je planten te spuiten. (PS het linkje is maar een van de vele aanbieders)
Bedankt voor je uitleg, Pfeffer! Lieveheersbeestjes bestellen heb ik ook wel aan gedacht, maar ik vind bij € 13,50 aan kosten de lol er een beetje af gaan. En dan moet je nog afwachten of ze niet wegvliegen.
VerwijderenTot mijn grote vreugde zijn er nu wel sluipwespen in de kas en op het moment bijzonder weinig luizen op de planten aangetroffen.
Overigens spuit ik met gewoon kraanwater, niet met gif.
Tip; kijk eens tussen de brandnetels. Daar vind je met zonnig weer meer dan voldoende lievenheersbeestjes. En dat gratis.. Je kan ook een stel artisjokken in de moestuin zetten; dat zijn ware ongedierte (en daardoor ook weer lievenheersbeestjes) magneten.
BeantwoordenVerwijderen