zaterdag 16 juni 2012

Luizen wachten hun kans af

Nu begin ik het een beetje te begrijpen waarom de peper planten maar luis blijven houden. Bij de pepers stonden ook tomaten. Wat ik ook deed, de luizen bleven maar terugkomen. Na nader onderzoek bleken er ook luizen in de tomatenplanten te zitten. Maar vreemd genoeg nooit 'volwassen' exemplaren. Alleen hele kleine.

Alle tomatenplanten zijn nu buiten de kas gezet en nadat alles nog eens met een mix van 20% groene zeep, 20% spiritus en een liter lauwwarm water is bespoten, lijkt het nu onder controle te komen. Ze zijn echter nog niet helemaal weg.

Na een paar dagen zie je de luizen bruin worden en dat is een teken dat de mix zijn werk heeft gedaan. Wacht een paar dagen en besproei de planten nog eens met zo'n zelfde mix. Zorg er voor dat je de onderkanten van de bladeren ook goed inspuit. De kleine ettertjes zitten het liefst daar waar het meeste te halen valt en dat is bij de jonge blaadjes van de plant. De nieuwe scheuten. Ze zijn daar- met name door hun groene kleur, vaak nagenoeg onzichtbaar. Maar ondertussen zuigen ze op hun dooie akkertje alle planten aan flarden. Totaal geen geweten joh, die luizen.

En nogmaals: alle knoflook verhalen, brandnetel gier, sterk geurende gewassen ter preventie, het helpt allemaal geen zier. De enige remedie is wat mij betreft om de zoveel tijd spuiten met de groene zeep spiritus-mix en als je luizen ziet, met de hand doodknijpen. Doe dit gerust heel langzaam, heb er geen medelijden mee. Zet ze tussen de bankschroef, smeer ze in met secondelijm, wrijf er 1 stuk en laat het met een grijns op je gezicht aan de overige luizen zien! Hang er 1 een bordje om zijn nek met 'Ik zuig planten leeg en zit er totaal niet mee' en drop hem midden op de A28. Dát zal ze leren!

zaterdag 9 juni 2012

Planten doen het goed, ondanks de luizen

Zo staan de planten er op het ogenblik bij:

Ziet er niet slecht uit, ondanks dat ze VOL met luis zitten. Ach, als er beter weer komt en de temperatuur wat hoger ligt, dan zijn de lieveheersbeestjes weer volop in de weer in coniferen. Tegen die tijd leen ik er een paar en mogen ze hier in de kas komen ontbijten, brunchen, lunchen & dineren. En als toetje.... ehm....... Luizen!

Tot het zover is blijf ik met de hand een beetje dikke exemplaren plat drukken en spuit af en toe met een krachtige plantenspuit het kleine grut weg.

De planten groeien ook zo goed dankzij deze meneer.

Dit is het recept door ons aangepast, anders werd het een beetje teveel van het goede:

100 cl bier 150 cl liter koude koffie 37,5 cl ammonia 75 cl bitterzout

Het bitterzout afmeten en bij de koffie gooien. Dan het bier erbij en als laatste de ammonia. 1 op 10 verdunnen voor gebruik= 36,25 liter

Een keer per maand chillifocus voor de mineralen. Pas op, gooi geen chillifocus bij noekepoekensap, er zullen kwalijke dampen vrijkomen.


En die chillifocus laten we ook voor wat het is. In brandnetel gier zit ook alles en dat kost niets. Naja, een beetje moeite en water:

Brandnetel gier: Neem een emmer, vul die tot de helft met brandnetels en vul het aan met water tot de emmer bijna vol is. Een aantal keren per dag goed roeren. Na een paar dagen gaat het goedje enorm stinken. Dat is het teken dat de gier gebruikt kan worden. Zeef de vloeistof, neem 1 deel gier en verdun dat met 10 delen water. Doe dat in een plantenspuit en besproei de plant(en) goed.

Overigens spuiten we er niet meer mee, maar geven het 1x per week als extra voeding op de aarde. Gewoon met een ordinair gietertje. Zo'n groene, je weet wel. Ze zijn ook in andere kleuren verkrijgbaar, maar dat komt weer zo raar over in een tuin. Aan de andere kant wil je een gieter met zo'n schutkleur nog wel eens kwijtraken in een beetje grote tuin, maar dat terzijde...