zaterdag 26 mei 2012

Luizen zijn resistent

Ja, luizen zijn resistent tegen ALLE middeltjes die we tot nu toe gebruikt hebben. Let wel, dat waren allen huismiddelen. Wat volgens zeggen zou helpen tegen luis en dus NIET werkt:
  • Sterk geurende gewassen als citroengeranium en lavendel
  • Zwavel (d.m.v. lucifers in de grond steken met de kop naar beneden)
  • Knoflook (in iedere pot staat een uitgelopen teen knoflook)
  • Brandnetelgier
  • Sop op de planten vernevelen (gewoon Dreft, of één van de huismerken)
  • Nicotine
  • Sigarettenrook (Rook in een zak blazen en over de plant heen trekken, of andersom...)
  • De plant gedurende een half uur in water onderdompelen. (alleen het bladerdek)
  • Mix van water, groene zeep en spiritus
  • Spuiten met waterstraal
Bij sommige middelen lijkt het te werken, maar krijgt de plant dusdanig op zijn mieter, dat hij zelf het loodje legt. Zoals bij rook, nicotine, zeepsop en de groene zeep, spiritus mix. Wat we NIET weten, is of één van de middelen wèl werkt als je het preventief gebruikt. Hier hadden we al luizen in de planten, maar als je luisloos start, dan zou het zomaar kunnen dat knoflook bij de pepers wel goed zal werken. Met de overige middelen ben je alleen maar erg druk en het heeft geen zin. Als de luizen al dood of verdwenen zijn, dan is de plant zo zwak, dat hij een inhaalrace moet maken, wil je nog enigszins een leuke oogst krijgen. En daarbij ben je weer afhankelijk van het weer, of je moet onder groeilampen, ledlampen en dergelijke opkweken. Dat lijkt me sterk voor een paar peperplanten. Het is immers geen wiet, of is het weed?

Doet er verder niet toe.

Wat WEL werkt zijn mijn kleine grote vriendjes: de lieveheersbeestjes. Punt is alleen, dat als je te weinig luis op de planten hebt, dan vliegen ze weer weg. Het mooiste is de larven van de beestjes. Die vreten als gekken, omdat ze er van moeten groeien, voordat ze hun metamorfose aan kunnen. Wil niet zeggen dat je dan van alle luizen afkomt, maar ze houden het wel onder controle. Je kan ze on-line bestellen, maar dat is de moeite niet als je maar een paar plantjes hebt staan. Beter kijk je in eigen tuin, of bij coniferen. Die willen ook nog wel eens aardig vol zitten. Even schudden en je hebt er voldoende.

maandag 7 mei 2012

Zo, het nieuwe seizoen is weer begonnen en de peper plantjes staan weer in de kas. Het is helaas een slechte kwaliteit foto, blijkbaar kan het tablet niet beter.
Natuurlijk heb ik zoals iedere jaar weer luizen op de plantjes zitten en deze keer ga ik ze te lijf met lucifers! Niet dat ik ze in de fik ga steken hoor. Het schijnt dat de luizen niet zo best tegen zwavellucht kunnen. Ik ben benieuwd, want volgens mij trekken ze zich er niets van aan en is er meer kans dat ze vandaag of morgen een sigaretje opsteken... Die lucifers moet je met de kop in de aarde steken, maar gek als ik ben heb ik er ook een paar met de kop naar boven gezet. Natuurlijk gaan lieveheersbeestjes ook dit jaar weer een grote rol spelen. Want als er iemand dol op luizen is, dan zijn het wel lieveheersbeestjes. Een paar luizen maakt voor een gezonde plant niet uit. Maar ze vermenigvuldigen zich idioot snel. En dan kan het op den duur een probleem opleveren. Lieveheersbeestjes zorgen er op een natuurlijke manier voor dat de plaag onder controle blijft. En zelf hoef je er dan niets aan te doen. Verder heb je niets aan al die bakerpraatjes als knoflook in de potten bij de pepers zetten, planten met citroen geur neerzetten, met sigarettenrook 'vergiftigen', een mix van spiritus, groene zeep en water maken en daar het bladerdek mee inspuiten en noem het hele circus maar op. Het hielp hier (achteraf) niet. Nu dus nog even afwachten wat de zwavel voor mij gaat betekenen en anders hou ik het voortaan bij de- wat mij betreft, allerbeste methode: lieveheersbeestjes. Ze zijn echt lief, want eten luizen en ze heersen om dat feit!