donderdag 12 april 2012

Overwinteren

In huis is het altijd lekker warm, dus geen enkel probleem om de overgebleven peperplanten uit de kas, of tuin naar binnen te verkassen. Zou je denken. Wat wil het geval: ALLE peperplanten die in huis zijn gezet om de winter door te brengen, kregen wéér last van luizen.

Het is om gek van te worden. Niets lijkt te helpen. Helemaal kaal snoeien is een mooie optie, maar als je niet weet dat luizen op hun dooie akkertje gaan zitten wachten op planten (waar ze overigens helemaal geen schade aan hoeven te richten) tot er weer een gekke Hollander zo idioot is om een verse peperplant voor hun neer te zetten, mja, dan kun je er op wachten dat het weer mis gaat.

Mijn tip: Kweek een peperplant op uit een zaadje op de volgende manier:

1: Laat het zaadje/de zaadjes 24 uur in water weken.
2: Leg het na die 24 uur in voedsel 'arme' grond. (op kamertemperatuur)
3: Maak het oppervlak van de grond vochtig met een plantenspuit. (op kamertemperatuur en niet té vochtig, alleen opppervlakkig)
4: Dek het af met magnetronfolie. (daar zitten gaatjes in, dus mooie ventilatie en maar 1 maal water geven is voldoende, want veel verdampen doet het ook niet)
5: Komen de zaailingen op en zijn er inmiddels 4 blaadjes zichtbaar? Pot het dan over in wat 'rijkere' grond.
6: Geef regelmatig water, niet teveel, maar ook niet te weinig! (moeilijk om op dit gebied tips te geven, maar geloof het of niet: water geven is een kunst op zich! Alleen ervaring zal je helpen, je, 'leert' jouw planten op een gegeven moment 'kennen').

Overigens kun je een spaarlamp prima gebruiken als groeilamp.

Worden de plantjes groter, laat ze dan 'afharden' door ze een tijdje naar buiten te zetten. Niet in de volle zon en de 1e keren ook geen uren lang. Doe dat steeds wat langer en zet ze daarna in grote potten in de kas, of tuin. Als het kouder is dan 18 graden Celsius, dan is het niet verstandig om de planten al naar buiten te zetten om af te harden.

Tegen de luizen: er is maar 1 afdoende remedie en dat zijn lieveheersbeestjes. Die zijn overal te vinden. Stop ze in een luciferdoosje en zet ze uit op de peperplanten. Ze zullen niet alle luizen oppeuzelen, maar houden het wel binnen de perken.